Att göra

Södermalm är en stadsdel som har sevärdheter som passar alla, oavsett vad man är intresserad av. Flera av Stockholms mest populära museer finns just på Södermalm och det finns också flera teatrar och inte minst massor av shopping.

Här kommer tips om några av Södermalms sevärdheter:

SoFo

SoFo, som är en förkortning på South of Folkungagatan, är ett smeknamn på en del av stadsdelen Södermalm. Det är förstås en imitation av SoHo, South of Houston Street, som ligger på Manhattan i USA. Stockholms SoFo är ett område som avgränsas av Folkungagatan i norr, Ringvägen i söder, Erstagatan eller Renstiernas gatan i öster och Götgatan i väster. Det är ett kreativt och hippt område som är känt för alla sina restauranger, småbutiker, caféer och skivbutiker. Det är ett speciellt område och det är roligt att ta en promenad i området och slinka in på några av butikerna och kanske fika på ett av caféerna i området.

Tantolunden

Tantolunden är ett av Stockholms största parkområden. Det ligger intill Årstaviken på sydvästra Södermalm. Det är många som nyttjar de stora grönytorna för att ha picknick, sola, bada eller umgås med sina vänner när det är vackert väder på sommaren. Det finns en badplats i området och det finns också fina promenadvägar till och från Tantolunden. Dessutom finns Södra Tantolundens koloniträdgårdsförening i området. Där har det odlats ända sedan 1915 och det finns ett stort engagemang för att skapa en levande stadsmiljö. Det är mysigt att gå runt och titta på växtligheten där och kolonilotterna ligger vackert beläget på höjden, på Tantobergets södra sluttningar ner mot Årstavikens vatten.

Sofia Kyrka

Sofia Kyrka är en vacker kyrka som är en av Södermalms sevärdheter. Kyrkan är en församlingskyrka i Sofia församling. Den ritades av arkitekten Gustaf Hermansson efter att han vunnit en arkitekttävling 1899. Stilen som kyrkan uppfördes i är rhenländsk övergångsromantik. Man började bygga kyrkan 1902 och den stod färdig fyra år senare. Det finns gott om vackra väggmålningar och glasmålningar i kyrkan. Kyrkan är restaurerad under 1950-talet samt under andra halvan av 2012. Den står dessutom vackert beläget på den högsta punkten av Vita bergen som ligger 46 meter över havet.