Eriksdalsbadet

Eriksdalsbadet är ett av Stockholms största bad och det är också Sveriges nationalarena för simidrott. Totalt har badet en yta om ungefär 27 500 kvadratmeter. Badet ligger beläget intill Årstaviken, vid Eriksdal som ligger på stadsdelen Södermalm i centrala Stockholm.

Från vattenledningsverk till nationalarena

Eriksdalsbadet ägs av kommunen, Stockholms Stad. På platsen där badet nu är beläget fanns förr i tiden ett vattenledningsverk.badhus på Södermalm Det omvandlades till ett friluftsbad redan 1929. Friluftsbadet kompletterades med en inomhusanläggning 1964. År 1999 invigdes den nya inomhusbadanläggningen och numera är Eriksdalsbadet alltså också Sveriges nationalarena för simidrott. Fast tävlingsverksamheten på Eriksdalsbadet har gamla anor. Redan under 1930-talet var badet Sveriges största tävlingsplats för simning. Dock endast sommartid eftersom det enbart fanns utomhusbassänger på den tiden. Anläggningen var som störst 1939 och då fanns fem bassänger, varav en med hela 1000 åskådarplatser och ett hopptorn. På den tiden fanns också sex stycken tennisbanor intill Eriksdalsbadet. Tanken var att Stockholms Stad skulle bygga en stor sim-, tennis- och motionsanläggning på Eriksdalsbadets område, men planerna förverkligades aldrig och senare försvann simmästerskapen från Eriksdalsbadet, för att först återkomma 1962. Det var i samband med att ett nytt utomhusbad byggdes, som bland annat hade flertalet bassänger, en särskild hoppbassäng med hopptorn samt läktare med plats för upp till 4000 åskådare. Om du är på besök så kan det ibland vara svårt att få tag på hotell på Södermalm så vi vill gärna tipsa dig om det även finns flera bra hotell på Kungsholmen att välja bland om du kan tänka dig en liten utflykt utanför Södermalm.

Bad både inomhus och utomhus

Eriksdalsbadet är Stockholms största och modernaste bad. Badanläggningen har både ett utomhusbad och en inomhusanläggning. Totalt finns fem olika bassänger för att kunna fungera för alla slags aktiviteter och verksamheter, allt från äventyrsbad och tävlingar till simskolor och motionssim. Inomhus finns både en 50-metersbana och en 25-metersbana och de har en publikkapacitet på 2700 respektive 1200 åskådare. Det finns en speciell hoppbassäng med hopptorn samt en speciell undervisningsbassäng. Äventyrsbadet har bland annat rutschkanor, flera bubbelpooler och möjlighet att simma rakt ut i friska luften. Förutom bad finns också ett gym. Utomhus finns exempelvis beachvolleyplaner, solplatå, dansbana och en lekplats. Som vuxen kostar entrén till badet 90 kronor och för barn kostar det 40 kronor i inträde. Det finns också rabatterade familjepriser. Dessutom kan man köpa ett sommarkort som gäller under en hel sommar. Badet håller öppet hela somrarna. För att ta sig till Eriksdalsbadet åker man tunnelbana eller buss till Skanstull. Det finns också en billig parkering precis utanför ifall man kommer till badet med bil.