Ta sig runt

Den vackra stadsdelen Södermalm i Stockholm är omgivet av vatten på alla sidor. Det är en stadsdel som man bäst upplever till fots, så man kan njuta av naturupplevelserna och stadsdelens alla sevärdheter.

Tantolunden

Ett tips är att börja promenaden i Tantolunden som ligger på Södermalms sydvästra sida.park på Södermalm Tantolunden är en av de största parkerna och grönområdena i Stockholms city. Sommartid då det är fint väder utgör parken en samlingsplats för såväl turister som infödda Stockholmare. Det är en perfekt plats för att sola, ligga på en filt och mysa, leka, läsa, umgås med vänner, spana på folk eller bara vila lite under en promenad. Bara några hundra meter från Tantolunden finns dessutom en liten badstrand, så om man inte bara är sugen på sol utan också bad, så är det bara att bege sig dit.

Bad, båtar och växter

Om man går vidare från Tantolunden, längs Tantobergets sydsluttningar, ner mot Årstaviken, så kommer man att finna Södra Tantolundens koloniträdgårdsförening. Det är mysigt att gå runt där sommartid och titta på all växtlighet. Här har man odlat ända sedan 1915 och tanken bakom odlingarna är att man vill bjuda på en levande stadsmiljö. Därefter kan man gå vidare längs Årstaviken som är en otroligt vacker plats med fina utsiktsvyer. Längs vägen finner man Eriksdalsbadet, som är ett av Stockholms största bad med både inomhusbad och utomhusbad. Så småningom kommer man också till Årstavikens Segelsällskap där man kan skåda vackra skutor och kanske ta en fikapaus på Café Skrovet där det också finns enklare maträtter.

Hammarbyhamnen och Hammarby Sjöstad

Om man fortsätter promenera efter sin lilla matpaus så kommer man så småningom till Hammarbyslussen, vilket är en sluss mellan Årstaviken och Hammarby sjö, eller mellan Mälaren och Östersjön. Man kan gå längs Norra Hammarbyhamnen där man kan se den exotiska restaurangen Thaibåt och på andra sidan kanalen återfinner man den nya, moderna stadsdelen Hammarby sjöstad. En mysig avslutning på Södermalmspromenaden är att ta gratisfärjan över från Barnängsbryggan till Hammarby Sjöstad och promenera runt där innan man beger sig vidare mot Tanto igen alternativt mot nya stadsdelar och nya äventyr.